Tuesday, October 27, 2009

cukup tak 4 tahun...?

satu soalan yang sangat menarik.
ijazah sarjana muda syariah atau usuluddin di al-azhar memakan masa selama 4 tahun pengajian. satu tempoh yang agak panjang. kalau bayi baru lahir, sudah pandai berjalan dan bercakap. mungkin juga sudah boleh suap nasi ke mulut sendiri. pendek kata, macam-macam boleh jadi.

bila bercakap tentang masa, ia berkait rapat dengan matlamat. berapa lama masa yang kita sasarkan untuk mencapai sesuatu target. kalau matlamat kita besar, sudah tentu masa yang diperlukan juga agak panjang.

ada orang kata, 4 tahun sudah cukup panjang untuk menimba ilmu banyak-banyak. mengapa perlu lebih, jika 4 tahun sudah cukup. yang perlu ditingkatkan ialah usaha. manfaatkan betul-betul tempoh tersebut. pendapat ini benar dan saya sokong.

namun, faktor masa juga memainkan peranan yang sangat penting. juruterbang yang lebih panjang 'masa penerbangan' nya dikira sebagai juruterbang yang berpengalaman. dan pengalaman yang paling berharga sebelum kita pulang ke malaysia ialah pengalaman di mesir. bersama masyarakat mesir. bersama tokoh-tokoh ilmuan mesir. suasana mesir. dan banyak lagi benda berharga yang tiada di tempat lain selain mesir.

mengapa kita perlu tergesa-gesa pulang ke tanah air jika kepulangan tersebut tidak mampu memberikan sumbangan kepada masyarakat? kita pulang di dalam keadaan kita tidak bersedia. akhirnya, kita tidak mampu memainkan peranan yang diharapkan sekaligus masyarakat akan kecewa dengan kita. bahkan menjadi beban masyarakat.

biarlah kita berkorban 3,4 tahun lagi. hingga benar-benar kita kuasai ilmu di bidang kita dan kita pulang dengan langkah yang penuh keyakinan. macam orang kata, balik nanti kita tahu nak buat apa! bukannya hanyut dek arus materialistik dan arus persaingan yang amat deras dan mencabar.

pembaca sekalian,
pasanglah niat untuk hidup lebih lama di mesir.
demi agama sanjungan.
demi ummah tercinta.
demi keluarga tersayang.
manfaatkanlah saki baki masa yang ada.
demi mereka.
kejayaan kita bersama di akhirat kelak.

teringat kata-kata seorang guru,
'os ke mesir dengan misi yang amat besar. selesaikan misi ummah'
rabbuna yusahhil.
ameen.

2 comments:

Hazim Azhar said...

Mabruk ust Os..

Sambung master pastu Phd k~ kite balik sesame taun 2013 nanti.

:)

Mohd Saif Jamaluddin said...

jom ustaz os stay lame kat sini... tapi jpa panggil balik laa nnt.....
ehhh... yg tak jpa pon balik awal ker....hehehe....

tak per paham2....