Tuesday, October 05, 2010

dah singgah imedik.org?


gambar dr amin, myilhamz.blogspot.com.

bismillah. semalam bersama dr azmi md nor. pengerusi imedik dan pensyarah uia. pakar colorectal surgery. kelmarin, sesi beliau bersama ikhwah. saya tidak berkesempatan. semalam baru saya dpt hadir mendengar kalam beliau dalam sesi bersama akhawat. menemankan umm rayyan.

byk input yg dikongsikan. sekalipun saya seorang pelajar usuluddin. di sini saya ingin sampaikan istifadah yg boleh dikongsikan bersama. ditujukan buat seluruh pelajar medik, khas buat umm rayyan dan amin, adik tersayang.

1. medik ini hanya wasilah utk dpt redha Allah. wasilah bukan matlamat. matlamat kita hanyalah Allah.

2. perbetulkan niat. mengapa pilih medik? kerana Allah, keluarga, atau minat. paling baik, kerana Allah dan ingin menyumbang utk agama ini.

3. pakar OnG? ya, tentu sekali. ramai doktor wanita yang semasa belajarnya bercita-cita menjadi pakar OnG. ingin menyumbang utk masyarakat wanita muslimah. namun, selepas satu tempoh, cita-cita tinggal cita-cita. tidak ramai yg lepas menjadi pakar OnG, kerana sangat sibuk dan agak tough bagi seorang perempuan, pada masa yang sama seorang isteri.
bagaimanakah penyelesaiannya? sibuk kerana tidak ramai org. bila dah ramai, maka dah tak sibuk. boleh distribute tugas seorang sedikit. betul tak?
oleh yang demikian, saya menyeru umm rayyan dan rakan-rakan seangkatannya, usahalah menjadi pakar OnG kerana sumbangannya amat besar bagi umat Islam di Malaysia. Si suami sentiasa memberi dorongan dan sokongan.

4. susah sambung master dan phd? dr azmi bertanya kpd saya, susah tak ustaz nak sambung master dan phd dalam bidang ustaz? saya kata susah, 4,5 tahun. so begitu juga dalam bidang medik. susah, makan masa itu benda yang semua orang tidak dapat lari. nak tak nak, kena tempuh juga.

5. kefahaman 2 pihak, suami dan isteri. jika kedua-duanya medik, salah seorang terpaksa berkorban utk tidak menyambung master sekalipun niat itu agak menggunung. demi keluarga, si isteri terpaksa berkorban dan lepaskan si suami menyambung ke peringkat lebih tinggi. lihat, betapa hebatnya pengorbanan seorang isteri. akhirnya, dr rasyidah zaujah dr azmi berjaya juga. buka klinik persendirian di kuantan. kesimpulannya, suami dan isteri perlu saling memahami dan sedia berkorban demi mencapai hadaf dan matlamat. dr azmi dan dr rasyidah kini memang berjaya menjadi ikon doktor muslim yang dihormati.

6. kepada para ikhwah medik, tiada yang mustahil dalam dunia ini. berusahalah, kerana kita disuruh berusaha, bukan menunggu hasil datang bergolek. mulakan sesi pengajian yang baru ini utk lebih nasyat dalam pelajaran dan dakwah tarbiyah.

jzkk.

1 comment:

Hafizul Amin said...

syukran.. amin bukan dr lah.. amin m.a je. a.k.a manusia ajaib. hehe