Friday, August 13, 2010

fikrah syumul siri 2

setiap individu muslim perlu memahami bahawa agama Islam adalah agama yang lengkap dan menyeluruh ke segenap aspek kehidupan. tiada satu bahagian pun dalam kehidupan ini yang tidak termasuk di dalam Islam. hiburan, lakonan, nyanyian, lukisan, fotografi, makanan kulinari, ekonomi, kebudayaan, sukan rekreasi, sosial kemasyarakatan, politik kenegaraan, ilmu pengetahuan dan sebagainya termasuk dalam Islam. termasuk dalam Islam bererti segala aspek tersebut tidak bercanggah sama sekali dengan ajaran Islam seperti yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW.

Inilah yang dikatakan Islam itu syumul.

sebelum ini, tersebar di kalangan masyarakat kita satu fahaman yang bercanggah dengan fahaman Islam yang sebenar, iaitu menjuzukkan agama. mengatakan Islam itu hanya di masjid, Islam itu terletak pada pakaian serban dan kopiah dan juga jubah. Islam itu terhad pada amal-amal ibadat seperti solat, zikir, puasa dan ibadat khusus yag lain.

hasilnya, lahirlah kelompok-kelompok tertentu dalam masyarakat Islam.

golongan agamawan: sibuk dengan aktiviti di masjid hingga melupakan perjuangan menentang penjajahan. ilmu dan kitab menjadi subjek utama sedangkan umat tertindas di bawah pemerintah asing.

golongan sufi: sibuk berzikir di masjid-masjid, mungkin juga di perkuburan. alasannya, taqarrub kepada Allah. hujah mereka, masyarakat kini telah rosak, maka yang tinggal hanyalah kembali kepada Allah. sedangkan umat memerlukan mereka selaku pembimbing ke jalan yang benar.

golongan politik: mereka muslim, tetapi tidak merasakan bahawa hukum Islam itu perlu diperjuangkan. mereka memilih sekularisme. faslu din 'an daulah. pisahkan agama dengan pemerintahan negara. da' ma liqaisar liqaisar. da' ma liddin liddin. biarkan apa yang sepatutnya utk istana pemerintah hanya untuk pemerintah, biarkan apa yang sepatutnya untuk agama, hanya untuk agama. jadi golongan agamawan tidak boleh masuk campur urusan pemerintahan negara, namun golongan pemerintah mampu masuk campur urusan ibadah dalam agama. Islam hanya di masjid, bukan sebagai pemerintah.

golongan terbiar: mereka hanyut dalam kesibukan dunia. mencari rezeki demi keselesaan dunia. tiada akhirat yang menjadi destinasi yang pasti. beribadah pada musimnya. tidak jelas bagaimana Islam yang sebenarnya. merasakan diri mereka tiada kaitan dengan agama ini melainkan nama dan ibadah asas sahaja.

kesimpulannya, apabila umat Islam tidak memahami bahawa Islam itu syumul, dan mereka tidak memiliki fikrah syumul, maka berlakulah perpecahan di dalam umat Islam. perpecahan ini tidak membawa kepada permusuhan. namum yang lebih teruk ialah umat ini hilang identiti. hilang hala tuju hidup. tidak nampak ke mana ingin dituju. hidup untuk diri sendiri sahaja. terpecah-pecah, maka si musuh senang lenang mengambil kesempatan.

maka sekarang ini, bagi melawan musuh sebenar kita iaitu Yahudi dan sekutunya Amerika, umat Islam perlu bersatu. kembali kepada Islam. tiada kesatuan yang lebih kita harapkan melainkan kesatuan dari segi fikrah. fikrah syumul ini akan menyatukan kita.

bagaimana?

seorang pekerja pelantar minyak rasa bertanggungjawab semasa menjalankan tugas apabila dia memahami bahawa Islam amat mementingkan kekayaan negara Islam. sudah sampai masa negara Islam berdiri di atas kaki sendiri dalam aspek ekonomi.

seorang ahli musik, berusaha menghasilkan lirik-lirik lagu terbaik bagi menghiburkan muslimin yang lain. kerana dia faham, tiada salahnya dalam berhibur selagi tidak melanggar adab-adab Islam. Nabi dan sahabat juga saling berbalas syair semasa menggali parit sebelum perang khandak. dengan itu, semangat mereka bertambah dan kerja-kerja berat itu dirasakan amat ringan sekali.

seorang penulis blog, semakin tekun dalam penulisannya kerana dia yakin setiap kalimah peringatan yang ditulisnya akan diambil manfaat setiap mata yang membaca. jadilah dia seperti penulis-penulis terkemuka ulamak silam seperti imam malik, imam nawawi dan imam syafie. ilmu mereka amat bermanfaat buat generasi selepas mereka.

maksudnya, masing-masing tekun dalam bidang masing-masing tetapi mereka menjuruskan matlamat mereka masing-masing adalah demi memperjuangkan agama islam. semuanya ada manfaat utk agama ini.

tugas kita mengumpulkan orang, bukan memecahkan umat dengan membeza-bezakan latar belakang yang pelbagai.

mungkin lebih praktikal jika diberikan contoh yang lebih hampir kepada kita. selaku muslim yang memahami Islam itu syumul, saya solat kerana Allah suruh. sya berbuat baik kpd ibu bapa juga kerana Allah suruh. saya bersungguh-sungguh dlm pelajaran juga kerana Allah suruh. saya berehat selepas belajar dengan bersukan dan beriadah, dengan niat agar dikurniakan kesihatan badan, dengan ini saya mendapat pahala.
saya menyimpan wang belanja bulanan kerana merancang masa depan, dengan ini juga saya mendapat pahala. mengapa? kerana saya merancang masa depan saya untuk masa depan Islam juga. pendek kata, dalam segenap aspek kehidupan saya niatkan untuk Islam. pada masa yang sama, saya mengamalkan cara hidup Islam. bukan hanya di masjid, bahkan sepanjang hari saya di rumah, universiti dan di tempat kerja. kerana saya faham islam itu syumul...

semoga Allah menjadikan kita golongan yang beramal. jadikan kita golongan yang perbuatannya mendahului percakapannya ataupun tulisannya.

***selamat berpuasa***

No comments: