Sunday, August 26, 2012

Setuju tukar BN tapi bukan dengan PR

Tajuk di atas benar-benar menginsafkan saya selaku seorang anak muda yang baru terlibat dengan gerakan Islam.

Benar, murabbi dahulu pernah bercerita akan realiti umat yang perlu diubah. Tidak kira dalam apa jua sudut sama ada politik, remaja, pendidikan, ekonomi dan sebagainya. Umat Islam lemah kerana jauh daripada Islam.

Apakah jalan penyelesaiannya?

Ya, kita berubah menjadi baik kemudian kita mengubah orang lain. Bermula dengan tarbiyah individu, akhirnya setelah ramai, ia membentuk kelompok masyarakat Islam dan seterusnya menjadi negara Islam. Ini manhaj yang ditunjukkan oleh baginda Nabi SAW dan disimpulkan oleh Imam Hasan Al-Banna menerusi 'maratib amal'nya yang tujuh.

Adakah dengan hanya fokus tarbiyah, matlamat kita akan tercapai? Bagaimana dengan politik semasa, kerusi di parlimen dan kuasa pentadbiran negara?

Ya, hanya dengan fokus tarbiyah matlamat kita akan tercapai. Kefahaman tentang tarbiyah yang lebih luas menjadikan kita proaktif untuk memberi 'sentuhan' dalam isu-isu politik, kuasa dan kenegaraan. Tarbiyah menjadikan kita sensitif terhadap pelbagai isu umat Islam. Tarbiyah menjadikan kita bertanggungjawab memimpin umat ke arah Islam yang sebenar. Tarbiyah membuka mata kita mengenali gerak geri musuh yang terselindung.

Adakah dengan usaha tarbiyah selama ini, memungkinkan kita untuk mengubah kerajaan yang ada?

Untuk menjawab soalan itu, jawab dahulu soalan ini. Sudah terbentukkah individu-individu muslim yang hebat dengan 10 ciri yang ditetapkan oleh Imam Hasan Al-Banna? Sudah berjayakah pembinaan kelompok masyarakat yang Islamik dan menjadi qudwah kepada masyarakat lain?

Realiti ini sekali lagi menginsafkan saya. Kerdil sungguh usaha kita jika mahu dibandingkan dengan usaha baginda Nabi SAW.

Keadaan negara di bawah pentadbiran BN sejak 55 tahun dahulu belum cukup menjanjikan keadaan yang selamat untuk masa depan agama, negara dan anak cucu kita.

Arus globalisasi cukup kuat untuk dibendung dan ia sudah pun menghakis identiti Islam sebahagian bangsa Melayu.

Tawaran PR pula tidak cukup untuk membuktikan perubahan yang dibawa adalah 'lebih baik'. Konflik PAS-DAP dalam isu hudud sedikit sebanyak menjatuhkan maruah PAS yang sepatutnya menang dalam isu tersebut. DAP perlu tunduk. Jika tidak, apa gunanya bertahaluf?

Oleh itu, menjelang PRU 13 akan datang, saya tidak meletakkan sepenuhnya perubahan Islamik akan dilakukan oleh kedua-dua pihak, BN mahupun PR.

Manhaj perubahan baginda Nabi SAW dan yang diteruskan oleh Imam Hasan Al-Banna adalah teras dalam pandangan yang saya coretkan ini.

Ia berakar umbi, mendasar dan berterusan. Ia juga rabbani dan menyeluruh.

Selamat beramal.

"Kita tidak redha hud-hud menjadi lebih baik daripada kita"

No comments: