Thursday, July 28, 2016

Bisnes Bantu Orang

Orang kata, cara fikir untuk jadi usahawan adalah jangan fikirkan sangat keuntungan. Fikirkan apa yang kita boleh bantu orang, kemudian duit akan datang selepas itu.

Orang kata, apabila nak memulakan sesuatu bisnes, modal duit bukan isu besar. Modal terbesar adalah diri sendiri yang berkualiti, berdisiplin, bersemangat, beriman, memiliki ilmu perniagaan dan lain-lain. Ramai orang berniaga dengan modal kecil, akhirnya membesar menjadi empayar perniagaan.

Orang kata, nak berniaga kena tebal muka, jangan malu-malu. Nanti rezeki tak sampai. Buat apa nak malu-malu, paling penting duit masuk cara halal hasil usaha kita berniaga.

Nabi pula bersabda dengan mafhumnya, 9/10 rezeki datang daripada perniagaan.

Tak tahu nak tulis apa dah. Cuma nak maklumkan bahawa saya sudah memulakan perniagaan. Saya berniaga dengan apa yang ada di tangan saya iaitu kereta.

Ya, saya membuat perniagaan kereta sewa. Masih di peringkat permulaan.

Bagaimanakah dengan hanya sebuah kereta, saya akan memiliki syarikat kereta sewa yang menguruskan banyak kereta dan berkhidmat untuk lebih ramai pelanggan?

Ada caranya.

Apabila saya membuat bacaan di internet, banyak tips yang saya perolehi. Saya hanya perlu mempraktikkannya satu persatu.

Usaha dan masa akan membuktikan.

Letak matlamat, susun perancangan, laksanakan apa yang telah dirancang.

Selepas satu tempoh, buat pernilaian.

Jika ada yang tak kena, lakukan perancangan yang berbeza. Lakukan perubahan.

Ok. Satu persatu.

Ini blog yang saya buat pagi tadi sebagai memudahkan saya mencari pelanggan. www.sewakeretampang.blogspot.my

Selamat maju jaya kepada semua yang membaca artikel ini.No comments: