Friday, June 12, 2015

‘Talak’ dan ‘talqin’ untuk DAP (Siri 4)

PARTI rasis dan cauvinis DAP sudah meluat dengan PAS, tetapi bacul untuk keluar daripada pakatan rakyat (PR). Hal ini kerana DAP akan menjadi parti yang paling rugi sekiranya PR dibubarkan.

Malah, DAP ini seperti kata Ketua Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz, macam perempuan hendak meminta ‘cerai’ daripada suami.

Berdasarkan statistik PRU lalu, jika pilihan raya negeri diadakan semula di Selangor, tidak mustahil parti rasis itu akan menjadi pembangkang bersama PKR.

Ketika PRU-13 lalu, DAP hanya mendapat 17.6% undi popular berbanding PAS yang mendapat 20.75%, manakala PKR mendapat 20.01% sebaliknya BN mendapat 39.33% undi popular.

Gandingan undi popular PAS dan BN jika dijumlahkan menjadi kira-kira 60%, manakala gandingan undi popular DAP dan PKR hanya 40%.

Di Pahang, Naib Pengerusi DAP, J Apalasamy berkata, parti itu bakal kehilangan enam kerusi jika PAS keluar pakatan iaitu Parlimen Raub, DUN Bilut, Ketari, Mentakab, Sabai and Tanah Rata.

Parlimen Raub yang dimenangi oleh Datuk Ariff Sabri Abdul Aziz mempunyai 50% pengundi berbangsa Cina, manakala Melayu 40% dan India 10%.

Menurut Apalasamy, enam kerusi DAP ini dimenangi dengan bantuan akar umbi PAS.

“Tanpa PAS, kita akan kehilangan kerusi-kerusi ini,” katanya kepada sebuah portal berita.

Keadaan di dua negeri ini menjadi mimpi ngeri bagi DAP.

KATA PEDANG: DAP tidak akan berani keluar pakatan. Negeri yang dipegang bersama-sama PAS tidak mungkin dapat dipegang semula jika PAS tidak bersama.

Artikel berkaitan:


No comments: